Banner Uilhoorn & Fritse
 

Meenemen colablikje ondanks geringe waarde reden voor ontslag?

20-03-2013


Een werknemer neemt regelmatig op vrijdag blikjes cola mee uit het magazijn van de werkgever, zonder daarvoor te betalen en zonder daarvoor toestemming te hebben. De blikjes worden met collega's tijdens de middagpauze opgedronken. De werknemer erkent uiteindelijk dat hij de blikjes heeft meegenomen. De werkgever verzoekt de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege dringende redenen.

 

De werknemer is sinds 1 oktober 1986 in dienst bij een ziekenhuis in de functie van medewerker service bij de afdeling logistiek. In de periode van juni 2012 tot en met oktober 2012 neemt de werknemer regelmatig op vrijdag 3 à 4 blikjes cola uit het magazijn mee, zonder toestemming van de werkgever, die tijdens de middagpauze met collega's worden opgedronken. De werkgever vraag tijdens een gesprek met de werknemer of hij recent zaken heeft weggenomen uit het magazijn. De werknemer ontkent en blijft na confrontatie met camerabeelden bij zijn ontkenning.

 

Tijdens een vervolggesprek - in aanwezigheid van een juridisch medewerker van een vakbond - erkent de werknemer alsnog. De werkgever stelt de werknemer op non-actief en start een gerechtelijke procedure. De rechter wordt verzocht om de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een dringende reden.

 

De rechter constateert dat de werknemer meermalen zaken heeft verduisterd, en zijn gedrag in eerste instantie heeft ontkend en pas na confrontatie met harde feiten heeft erkend. De werknemer is verantwoordelijk voor zijn eigen gedragingen, en kan de schuld niet op zijn collega's afschuiven.

 

De relatief geringe waarde van de colablikjes doet aan de ernst van de gedragingen niets af, en zijn op zichzelf voldoende grond voor een ontslag op staande voet. De gevolgen van het ontslag voor de werknemer, mede gelet op de lengte van zijn dienstverband, zijn leeftijd en eenzijdig arbeidsverleden, wegen ook niet op tegen de aard en ernst van de gedragingen. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst zonder aan de werknemer een vergoeding toe te kennen.

 

Tip: Schijnbaar kleine vergrijpen zoals het meenemen van colablikjes kunnen aanleiding zijn voor een gerechtvaardigd ontslag op staande voet, ook na een 26-jarig dienstverband.

 

Bron: Rechtbank Arnhem, sector kanton te Nijmegen, 21 februari 2013, LJN: BZ1980.

 

Een aangepaste versie van dit artikel van Mark Uilhoorn verscheen in: E-zine Arbeidsrecht, HR Praktijk (WEKA Uitgeverij) 

 

 

 

 

 

« Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief